Sınav haftası başladı ve hücre bölünmesi konusunda iyice tıkandım. Çok yardıma ihtiyacım var. Aşağıda nereye takıldığımı detaylı yazıyorum, lütfen yardımcı olabilirseniz çok minnettar olurum. Yaşadığım sorun Lise biyoloji 12. sınıf konusu olarak mitoz ve mayoz bölünmeyi defalarca çalıştım. Yarın sınavım var ve hâlâ iki konuyu tam ayırt edemiyorum. Özellikle aşamaları (profaz, metafaz, anafaz, telofaz) iki süreçte de aynı isimle geçince kafam karışıyor. Ayrıca mayozdaki profaz I'in alt evreleri (leptoten, zigoten, pakiten, diploten, diakinez) ezberde duruyor ama ne işe yaradıklarını çıkaramıyorum. Denedim ama olmadı Ders kitabını üç kere okudum. Şemaları kendi defterime çizdim. Sınıf arkadaşımla anlattık ama o da emin değildi. Açık erişimli iki video izledim, bazı kısımlar açıldı ama mayoz I ile mayoz II arasındaki farkın 'neden' kısmı hâlâ boşlukta. Geçmiş yıllardan sınav sorularını çözmeye çalıştım, kromozom sayısı sorularında zorlandım. Sorabileceğim spesifik sorular 1. Mitoz ve mayozun temel farkı sadece kromozom sayısı mı, yoksa başka kritik farklılıklar var mı? Liste halinde anlatabilen olursa çok yardımcı olur. 2. Hangi hücrelerde mitoz, hangilerinde mayoz gerçekleşir? Vücudumdaki örneklerle açıklayabilir misiniz? 3. Mayozda neden iki bölünme oluyor da mitozda bir tane? Bunun biyolojik nedeni nedir? 4. Krossing over olayının önemi nedir? Hangi aşamada gerçekleşiyor? 5. n ve 2n kavramları kafamı en çok karıştıran nokta. Bir hücre 2n kromozomlu ise mitozda hangi sayıyla bölünüp hangi sayıyla bitiyor? Aynı soru mayoz için nasıl cevaplanır? 6. Sınav sorularında 'mayoz I sonunda kromozom sayısı yarıya iner, mayoz II sonunda ise...' tipinde cümleler oluyor. Bu cümlenin doğru tamamlanması nasıl olmalı? Ekstra rica Mümkünse bir şema önerisi (kavram haritası gibi) yapabilen olursa, bu gece çalışırken çok yardımcı olur. Ayrıca yaygın yapılan hatalar veya kafa karıştıran noktalar varsa onları da paylaşırsanız sevinirim, sınavda aynı tuzağa düşmek istemem. Vakit ayırıp cevap yazan herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Yarın sınavdan döndüğümde size nasıl geçtiğini de bildiririm.