Üniversite birinci sınıf biyoloji dersinde DNA replikasyonu konusuna girdik ve enzimlerin rollerini birbirinden ayırt etmekte zorlanıyorum. Ders kitabında her enzim ayrı ayrı geçiyor ama bütün resmi tek bir akış olarak göremiyorum. Sizden yardım istediğim noktalar var. Helikazın çift sarmalı açtığını biliyorum. Tek zincir bağlayıcı proteinler (SSB) açılan zincirleri tekrar birleşmesin diye tutuyor. Topoizomerazın replikasyon çatalı önündeki süpersarmalı çözdüğünü öğrendim. Buraya kadar tamam. Karışıklığa düştüğüm yer primer ve DNA polimerazların rolleri: DNA polimeraz neden tek başına başlayamıyor da primer ihtiyacı duyuyor? Primaz adı verilen enzim bir RNA primeri sentezliyor, bu kısmı biliyorum, ama mantığını anlamadım. Polimeraz neden bir nükleotid ekleme işine doğrudan başlayamasın? Leading strand sürekli sentezlenirken, lagging strand'in kesik kesik (Okazaki parçaları) sentezlendiğini ders sırasında not aldım. Bu fark neden var? Her iki zincir de aynı çatalda açılmıyor mu? DNA polimeraz I ve DNA polimeraz III'ün görevleri nasıl ayrılıyor? Birinin diğerinin yerini tutamadığı durumlar neler? RNA primerleri ne zaman ve nasıl ortadan kaldırılıyor? Yerine DNA nükleotidlerini hangi enzim ekliyor? Ligaz son adımda hangi bağı kuruyor? Bağ kurulmazsa ne olur? Prokaryot ve ökaryotlarda replikasyon mekanizmaları arasında temel farklılıklar var mı? Ders kitabımız ağırlıklı olarak E. coli üzerinden anlatıyor ama final sınavında insan hücrelerinden de soru çıkabileceğini öğrendim. İlgili konuyu çalışırken tavsiye edeceğiniz bir kavram haritası şablonu varsa çok memnun olurum. Şu an her enzimin adı kafamda dağılmış durumda, sıralı bir akış kurarsam çok daha rahat hatırlayacağımı düşünüyorum. Yardımlarınız için teşekkür ederim.