Lisedeyken iyonik, kovalent ve metalik bağ ayrımını ezberlemiştim ama gerçek anlamda neden bu üç kategoriye böyle özel bir vurgu yapıldığını sorgulamamıştım. Şimdi tekrar bakmak istediğimde aklımda birkaç soru birikti, topluluğa sormak istedim. Örnek vermek gerekirse, sofra tuzu kristalinin kırılganlığı ile bir metalin dövülebilirliği arasındaki fark gerçekten bağ türünden mi kaynaklanıyor, yoksa altta yatan başka faktörler de var mı? Aynı şekilde kovalent bağlı bir maddenin neden bazen düşük erime noktalı (su, şeker) bazen de aşırı yüksek erime noktalı (elmas, kuvars) olduğu beni şaşırtıyor. Sadece bağ türünü söylemek bu ayrımı açıklamaya yetmiyor gibi geliyor, ağ yapısı kavramı devreye giriyor sanırım. Elektronegatiflik farkı ile bağın iyonik veya kovalent karakterini sınıflandırmak da pratik bir kural ama keskin bir sınır yok gibi görünüyor. Polar kovalent ile zayıf iyonik arasındaki çizgi nereye konuyor? Bu spektrumda durmak, başlangıç düzeyinde nasıl açıklanır? Bir de hidrojen bağı, dispersiyon kuvvetleri gibi moleküller arası etkileşimler bağ olarak mı sınıflandırılır, yoksa bunlar gerçek bağ değil etkileşim mi sayılır? Bu terminolojik ayrım pratik açıdan ne kadar önemli? Sorularımı uzattım kusura bakmayın, ama bence bağ konusu kimyaya yeni başlayan birinin sezgi inşa etmesi gereken merkezi konulardan biri. Cevaplarınızı çok merak ediyorum, sadece teorik değil günlük yaşamdan örneklerle anlatırsanız daha da kıymetli olur.