Lisans yıllarımda hem organik hem anorganik dersleri aldım, ikisinin zorluk algısı arkadaşlar arasında çok farklı şekillerde tartışılıyordu. Şimdi geriye dönüp baktığımda ikisinin zorluğu aslında birbirinden çok farklı kaynaklı, bu yüzden tek bir kıyas yapmak biraz haksız olabilir. Organik kimya, ilk bakışta korkutuyor çünkü mekanizma sayısı ve tepkime çeşitliliği başlangıçta ezber gibi hissettiriyor. Oysa altta yatan birkaç temel mantık (elektrofil-nükleofil etkileşimi, sterik etkiler, rezonans, kararlı ara ürün arayışı) sindirildikten sonra konular zincir halinde birbirine bağlanıyor. Bu yüzden organik kimyada eşik geçildikten sonra konular akmaya başlıyor. Eşiği geçemeyen arkadaşlar ise dönem boyunca formül ezberi cehenneminde kalıyor. Anorganik kimya tarafında durum biraz farklı. Periyodik tablonun bir ucundan diğerine atom davranışları, bağ tipleri, simetri, ligand alanı, organometalik kimya, malzeme kimyası gibi çok geniş bir yelpaze var. Tek bir mantık yok, her grup için farklı bir hikâye var. Grup teorisi ve simetri konuları öğrencilerin epey zorlandığı yer, soyutlama düzeyi yüksek. Ayrıca "d-orbital splittings" gibi kavramlar görsel sezgiyle birlikte gitmediğinde anlaşılması zorlaşıyor. Benim gözlemim şu yönde. Organik kimya başlangıçta dik bir eğri, sonrasında düzleşiyor. Anorganik kimya ise daha düz bir eğri ama uzun bir yol. İkisinin de zor olduğu noktalar var, hangisi daha zor sorusunun cevabı çoğu zaman öğrencinin düşünce stili ile ilgili. Görsel ve mantıksal akış sevenler organiği, sistematik ve grup teorisi sevenler anorganiği daha rahat buluyor. Sizin tecrübeniz nasıl şekillendi? Hangisini sevmeniz hangisinin daha kolay olmasıyla mı ilişkili, yoksa zor sevmek diye bir şey de söz konusu mu? Bir de öğretim yöntemi tartışmasını açayım, sizce her ikisi için en etkili pedagoji yaklaşımı ne yönde olmalı?