Bir süredir endüstriyel kimyanın çevresel ve insan sağlığı üzerindeki tarihsel etkilerini daha sistematik okumak istiyorum. Yüzeysel haber yığınından çok, vaka analizlerine dayalı, hakemli veya en azından kaynakları sağlam belgelenmiş materyal arıyorum. Kimya tarihinin önemli ihmal vakaları, sorumluluk dağılımı tartışmaları, düzenleyici çerçeve dönüşümü gibi konuları kapsayan kitap veya makale önerilerini topluluğa açmak istedim. Özellikle ilgilendiğim alt başlıklar şöyle. Klorlu organik bileşiklerin uzun vadeli yer altı suyu etkileri, ağır metal kontaminasyonu vakaları, asbest sürecinde bilimsel bilginin endüstri tarafından nasıl yönetildiği, son dönemde gündeme gelen perflorlu maddelerin yaygınlığı. Bu vakaların pek çoğu hem kimya hem de bilim sosyolojisi açısından zengin tartışma malzemesi sunuyor. Öneri verirken kaynağın dili Türkçe veya İngilizce olabilir. Akademik kitap, gazetecilik dizisi, doktora tezi veya iyi derlenmiş raporlar da kabulüm. Yorum tarzı olarak hem suçlayıcı tek tarafı dilden hem de tamamen aklayıcı dilden uzak duran, vakayı çok aktörlü gösteren çalışmalar bence daha öğretici oluyor. Koleksiyonu derledikten sonra ayrı bir başlıkta toparlayıp paylaşmayı düşünüyorum, böylece konuya ilgi duyan diğer arkadaşlar için tek bir okuma haritası ortaya çıkar. Sizin elinizde belgelenmiş ve sağlam bulduğunuz materyaller varsa kısa bir not ile birlikte düşebilirseniz çok memnun olurum. Yorumlarda neden o kaynağı sağlam bulduğunuzu da kısaca yazmanız öneriyi başkaları için çok daha kıymetli hale getirir.