Lise yıllarımda mol kavramına ilk girdiğimde onu sadece bir sayım birimi olarak öğretmişlerdi. 6.022 ile başlayan bir sayı, Avogadro sabiti, ve istenen bilgi miktarını çıkarmak. O zamanlar pratik bir aritmetik aracı gibi görünmüştü. Şimdi tekrar düşününce sorum şu: mol gerçekten sadece bir sayım birimi mi, yoksa kimyanın altında daha derin bir mantığı temsil ediyor mu? Sanırım bence ana fikir şu: kütle, hacim ve sayım arasında bir köprü kurmak. Tepkimelerde atom ve moleküller belirli oranlarda etkileşiyor, ama elimizdeki ölçü aleti genellikle terazi veya pipet. Yani tepkimenin doğal dili "adet" iken biz "gram" konuşuyoruz. Mol bu iki dili birbirine çeviren tek köprü. Eğer bu doğruysa, mol aslında basit bir sayı değil, kimyanın iletişim protokolü gibi düşünülmeli. Bu yorumum doğru mu? Daha deneyimli arkadaşlardan mol kavramının pedagojik anlatımında nasıl bir sezgi inşa edilmesi gerektiğini öğrenmek istiyorum. Öğrencilere mol anlatırken hangi günlük örnek en oturaklı oluyor? Düzine örneği klasik ama bence biraz yüzeysel kalıyor. Bir başka sorum stokiyometri ile bağlantısı üzerine. Mol kavramı sezgisel oturmadığı sürece denklem dengeleme ve verim hesabı gerçek anlamda anlaşılmıyor sanırım. Bu açıdan mol konusunun lise müfredatında biraz aceleye geldiğini düşünüyorum. Sizin gözleminize göre öğrenciler nerede tıkanıyor? Konu üzerine düşünceleriniz ve pedagojik yaklaşımlarınız varsa paylaşırsanız hem ben hem de aynı sorularla boğuşan başka arkadaşlar için kıymetli olur.