Son birkaç yıldır market raflarında doğal etiketli ürünlerin sayısı ciddi biçimde arttı. Krem, deterjan, gıda takviyesi, hatta temizlik ürünleri tarafında bile aynı eğilimi görüyorum. Burada beni rahatsız eden tek şey, doğal kelimesinin neredeyse otomatik olarak güvenli, yapay kelimesinin de tehlikeli gibi okunması. Oysa kimya açısından baktığımızda iki kategori arasında böyle keskin bir sınır çekmek pek mümkün değil. Örnek vermek gerekirse, bir uçucu yağ doğal kaynaklı olabilir ama içeriğinde alerjen potansiyeli yüksek terpenler bulunabilir. Aynı yağın yapay sentezi laboratuvarda kontrollü saflıkta üretildiğinde belki daha az safsızlık taşıyor. Yine de pek çok insan etikette doğal yazdığını görünce sorgulamadan tercih ediyor. Doza, saflığa ve kullanım amacına bakmadan verilen kararlar bence asıl risk noktası. Doğanın bize sunduğu pek çok molekül elbette değerli, kimse bunun aksini iddia etmiyor. Ama aynı moleküllerin sentetik versiyonu çoğu zaman aynı yapısal formüle sahip oluyor ve vücut ikisi arasında bir ayrım yapmıyor. Bu noktada "doğal her zaman iyidir" söylemini bilimsel temelden çok pazarlamayla ilgili buluyorum. Sizin yaklaşımınız ne yönde? Etiket okurken doğal ifadesini ne kadar belirleyici buluyorsunuz, yoksa içerik listesindeki maddelerin kimyasal yapısına bakmayı daha mı önemli görüyorsunuz? Bir de tartışmaya açmak istediğim nokta şu: pseudo-kimya iddialarına karşı tüketici farkındalığı nasıl artırılabilir, kısa bir etiket okuma alışkanlığı bile yeterli olur mu?