Son projemde aynı organometalik tepkime için üç farklı fonksiyonelle paralel hesap yaptım ve sonuçları biraz daha sistematik karşılaştırma fırsatı bulduğum için izlenimlerimi paylaşmak istiyorum. Test sistemi orta büyüklükte bir geçiş metal kompleksiydi, baz seti olarak metal için def2-TZVP, ligandlar için def2-SVP kullandım. Dispersiyon düzeltmesi GD3BJ olarak sabitlendi. B3LYP ailenin en eski üyesi ve hâlâ literatürde en çok kullanılan fonksiyonel. Organik küçük moleküllerde geometri ve termokimya açısından makul bir başlangıç. Ancak dispersiyon olmadan zayıf etkileşimleri büyük ölçüde ıskaladığını biliyoruz, GD3BJ eklenince durum belirgin biçimde toparlanıyor. Geçiş metal sistemlerinde bağlama enerjilerini sistematik şekilde fazla tahmin etme eğilimi var, bu da mekanizma yorumunda yanıltıcı olabiliyor. M06 Truhlar grubunun meta-GGA hibrit ailesi. Geçiş metal kompleksleri ve termokimya için tasarlanmış. Benim test sistemimde aktivasyon bariyerleri B3LYP-D3 değerlerinden 2 ila 4 kcal/mol daha düşük çıktı ve deneysel referansa daha yakın oldu. Tek dezavantajı, grid hassasiyeti yüksek olduğu için ince grid (ultrafine) kullanmazsanız küçük imajiner frekanslar veya enerji oynamaları görebilirsiniz. ωB97X-D ise range-separated hibrit, uzun menzilli değiş-tokuş etkileşimini düzeltiyor ve dispersiyon kendi içinde tanımlı. Yük transferi içeren sistemlerde, anyonik geçişlerde ve donör-akseptör komplekslerinde çok daha tutarlı sonuçlar verdi. Termokimya tarafında M06 ile yakın değerler gözlemledim ama yapısal parametrelerde özellikle metal-ligand bağ uzunluklarında bazen biraz kısa kalma eğilimi var. Özet karşılaştırma. B3LYP-D3 hız ve literatür uyumu için pratik, M06 termokimya ve bariyer için daha güçlü, ωB97X-D ise yük transferi ve uzun menzilli etkileşimde belirgin avantaj sunuyor. Tek bir fonksiyoneli her senaryoya tavsiye etmek doğru değil, sistem ve hedef soru belirleyici. Mümkünse benchmark amaçlı en az iki farklı fonksiyonelle paralel hesap yapıp tutarlılığı kontrol etmek bence en sağlıklı yaklaşım. Sizin pratiğinizde hangi fonksiyoneli hangi sistem sınıfı için tercih ediyorsunuz?